Informatie aanvragen
Jeanneau Cap Camarat 12.5 WA: Veelzijdige powercruiser

(Artikel botentekoop.nl 2022 by Epco Ongering) Het Franse Jeanneau bouwt al decennia motorboten in diverse lijnen voor verschillende doelgroepen. De Cap Camarat lijn bestaat uit een populaire serie sportieve consoleboten tussen 5,5 en 12,5 meter. Wij testten de Jeanneau Cap Camarat 9 CC met 2 x Yamaha F250.

Afgelopen jaar werd de grootste Cap Camarat ooit, de 12.5 WA, uitgevoerd met drie ultramoderne 300 pk Yamaha motoren gepresenteerd. Aan deze mega Cap Camarat is niets eenvoudig, behalve het varen. Veelzijdigheid is namelijk troef bij deze powercruiser.

Jeanneau begon rond het jaar 2000 met de Cap Camarat serie. De kleinste CC was een 425, een compacte, trailerbare consoleboot voor een breed publiek. In de loop der jaren ontstonden er tientallen modellen in verschillende lengtes en variaties, zelfs met kajuit of als walk around (WA). De 12.5 WA is het topmodel van de serie. Zo groeide de Cap Camaratlijn uit van consolebootjes tot complete, allround powercruisers.

Onvergelijkbaar

Met een breedte van 3,59 meter en een gewicht van dik zeven ton is de 12.5 WA niet meer trailerbaar. Een vanafprijs van ruim twee ton is natuurlijk ook niet voor elke bootliefhebber beschikbaar. Voor de liefhebbers van stoere, zeegaande sportboten is dit een ultieme droomboot. Dat heeft niet alleen met de uitstraling te maken, maar vooral ook met de vrijwel onuitputtelijke mogelijkheden die de Cap Camarat biedt. Waarschijnlijk vaar je met dit jacht niet vaak langzaam, maar het kan wel. Met diepgang van slechts 82 cm en een doorvaarhoogte van maximaal 3.15 m is het vaargebied gigantisch. De boot is CE -B gecertificeerd, dus gebouwd voor heftige vaaromstandigheden zoals golven tot vier meter en windkracht 8. Daarbij biedt deze Jeanneau een zee aan buiten- en binnenruimte en unieke voorzieningen. Zo is er aan bakboord een zijwaarts uitklapbaar plateau en aan stuurboord een deur om de boot gemakkelijk vanaf de zijkant te betreden.

Loungy

Voor het getrapte onderwaterschip is de befaamde Michael Peters verantwoordelijk. Het interieurdesign is van Patrice Sarrazin met het Jeanneau designteam. Succes gegarandeerd. Onder de T-top vind je behalve drie fijne stoelen achter het kolossale dashboard nog een buitenkeuken met grillplaat.

Je hebt voorop drie loungy plekken om comfortabel in de zon te zitten en in de kajuit heb je slaapplekken voor minimaal vijf man. Het is net zo goed een boot voor een dag in de zon met een hoop vrienden, als voor een maand op stap met het hele gezin. De kajuit is ruim en licht, er is een kombuis naast een ruime rondzit om een tafel. Van deze plek is met een vulstuk een riante slaapplek voor twee personen te maken. Meer naar achter is een riante hut met een tweepersoons- en een eenpersoonsbed. Door de grote ramen komt er genoeg licht binnen.

Trend

Jeanneau kon de Cap Camarat lijn tot deze grootte uitbouwen door de trend dat steeds grotere boten met outboards motoren worden uitgevoerd. Moderne buitenboordmotoren zijn op snelle boten een populair alternatief voor dieselmotoren vanwege de lagere aanschafprijs en de geringere onderhoudskosten. Jeanneau werkt samen met Yamaha. De Japanse marktleider bracht dit jaar een totaal nieuwe serie V6 motoren uit, waarvan de sterkste liefst 300 pk levert. Omdat de 12.5 WA is berekend op maximaal 900 pk, betekent dit een trio van de modernste V6-blokken aan de spiegel. Overigens begint de motorisering bij 2 x 425 pk, maar voor de test is gekozen voor de drie nieuwe Yamaha paradepaardjes. Aan de brede spiegel van de 12.5 WA past dat gemakkelijk.

Stuurmotor

De sterkste Yamaha motoren zijn de V8 blokken van 425 en 375 pk. Net daaronder is er sinds dit voorjaar de nieuwe lijn V6 motoren van 300, 250 en 225 pk. Ze worden niet met een externe hydraulische stuurcilinder bestuurd, maar met een elektrische. Dat heeft veel voordelen. Je hebt geen zware hydraulische stuurcilinder op de spiegel meer nodig, want de compacte stuurmotor is binnen de buitenboordmotor behuizing geplaatst. De 300pk weegt, inclusief de nieuwe besturing maar 288 kilo en is naar beide zijden 32 graden te draaien. Daardoor is de inbouw dichter op elkaar mogelijk, terwijl dit niet ten koste gaat van de manoeuvreerbaarheid. De elektrische besturing zorgt dat tilten van de motor tot een veel hoger niveau mogelijk is. Het blok is imposant sterk, met 4,2 liter inhoud in twee rijen van drie cilinders. Desondanks zijn ze lichter dan alle concurrenten. Voor het onderhoud is prettig dat de aandrijfas zonder al te grote ingrepen te vervangen is.

Helm master

De V6 is een motor met geavanceerd gemak. De nieuwe besturing is te koppelen met het Yamaha Helm Master systeem. Daardoor is de boot met de joystick te manoeuvreren en zijn er tal van navigatie opties zoals het automatisch volgen van voor-ingestelde koersen. Verder zijn vooral de autopilot en het virtuele ankersysteem praktisch. Bij het virtueel ankeren gebruikt het systeem de GPS-gegevens om de boot niet alleen op exact dezelfde GPS-positie, maar ook in dezelfde richting te laten liggen. Verder is de motor gemakkelijker door te spoelen na gebruik op zout water. Tenslotte hebben deze motoren een superslim uitlaatsysteem. Door de uitlaatgassen bij achteruitvaren de andere kant op te stuwen, wordt achteruitvaren gemakkelijker en met name bij 2000 toeren een stuk krachtiger.

Exercitie

Voor veel startende watersporters is het afmeren een bron van zorg, met de Yamaha joystick is dat niet meer nodig. Deze maakt het extreem gemakkelijk om de boot op elke gewenste plek te leggen. De motoren zijn op lage toeren fluisterstil, zodat je goed moet opletten of ze niet al lopen als je ze start. Geef je gas, dan voel je de perfecte samenwerking van het onderwaterschip en de power van de drie V6 motoren. In de baai van Mandelieu staan flinke golven, maar die vormen voor de Cap Camarat geen moeilijke opgave. In ruim 11 seconden accelereert de boot vanuit stilstand naar 25 knopen (46,3 km/u) en daarna gaat de boot soepel door met versnellen. Uiteindelijk noteren we de topsnelheid van 41,2 knopen, 76 km/u, een geweldige snelheid op zo’n ruime en comfortabele boot. Dankzij de extra mogelijkheden van de Helm Master is navigeren kinderspel. Ook de trim is geautomatiseerd en dat maakt varen met een ruim, snel jacht echt gemakkelijk.  De prijs van deze standaard rijk uitgevoerde Cap Camarat 12.5 WA begint bij €205.579 incl. btw maar exclusief motoren. Voor de geteste uitvoering met 3 x 300pk Yamaha’s aan de spiegel moet ongeveer een ton extra worden neergeteld.

Technische Specificaties Jeanneau Cap Camarat 12.5 WA

Lengte:                        11,90 m
Breedte:                      3,58 m
Diepgang:                    0,82 m
Waterverplaatsing:     7.123 kilo ex motoren
Motorisering:              2x 425 – 3x 300pk
 TERUG

Interesse of vragen?

Neem direct contact op met ons verkoop team.
Bel ons
Mail ons